7 helppoa vinkkiä parempiin kuviin

Nonna Achrén
1. Pyyhi aina linssi ennen kuvaamista
Rasvaisen linssin läpi otetut kuvat ovat epätarkkoja ja sumuisia. Ne näyttävät “unenomaisilta” ja suttuisilta ja niiden värit ovat haaleat. Tarkka ja kirkas kuva on aina tehokkaampi mielenkiinnon herättäjä. Se tuo kohteen paremmin esille ja kohde on miellyttävämpi katsoa. Pelkästään nopea pyyhkäisy paidan hihaan riittää.


2. Tarkenna kuva
Varmista että kuva tarkentuu oikein. Avaa kamera ja kosketa kuvaa siitä, mihin haluat tarkennuksen. Muista tehdä tämä varsinkin jos kuvaat lähellä olevaa kohdetta.
Ihmistä kuvatessa tarkennus tulee tehdä aina silmiin ja kasvoihin.

Tiesitkö?
iPhonessa voit säätää yli- ja alivalotusta kuvatessa. Avaa kamera ja kosketa sormella kuvaa siihen kohtaan johon haluat kuvan tarkentuvan. Pyyhi sormella ylös tai alas säätääksesi kuvan valotusta.

3. Päivänvalossa saat parhaat kuvat. Varmistu että valoa on riittävästi.
Mielenkiintoinenkin aihe kuvassa menee hukkaan jos valoa ei ole tarpeeksi ja kuva jää tummaksi tai epäselväksi. Valon puuttuessa kamera koittaa kompensoida tilannetta ja kuvaan tulee herkästi kohinaa, joka näkyy erityisesti varjoissa. Jos luonnonvaloa ei ole saatavilla, laita kaikki mahdolliset valot päälle.
Käännä kuvattavaa kohdetta kunnes löydät sopivan suunnan valolle. Varo ettet itse luo varjoa kuvattavan henkilön tai objektin päälle. Jos ulkona on valoisaa ja kuvaat sisällä, pyri aina kuvaamaan ikkunan lähellä, jotta voit käyttää päivänvaloa hyväksesi.
Jos kuitenkin joudut kuvaamaan hämärässä, tue kätesi johonkin, esim. pöytään, jotta kuva ei tärähdä.




Tiesitkö?
Kirkas keskipäivän suora auringonpaiste ei ole paras mahdollinen valo maisemakuviin, eikä varsinkaan henkilökuvaukseen. Mielenkiintoisimmat maisemakuvat tulevat aamun ja illan kauniissa hämyssä, ns. sinisessä hetkessä, kultaisessa valossa tai ennen ukkosta ja sadetta kun taivas on tumma ja usein aurinko silti pilkahtaa.
Pilviharso taivaalla taas toimii hyvänä suodattimena auringon kirkkaalle valolle kun otetaan henkilökuvia ulkona. Varjot ovat pehmeämmät ja kuvan kirkkaustasapainoa on helpompi hallita. Suorassa auringossa kuvan kirkkaat osat ovat helposti täysin valkoisia ja varjot ovat aivan mustia.
4. Rajaa kuvat tarkoituksen mukaisesti
Monesti tiukka rajaus tekee kuvasta mielenkiintoisemman. Kun kuvaat henkilöä, onko kuvan kannalta tärkeää että myös jalat näkyvät? Tulisiko kuvasta parempi jos rajaisit kuvan puolivartalokuvaksi? Rajaa kuvaan reilummin tilaa kuvaushetkellä ja leikkaa myöhemmin pois “ylimääräisistä”. Näin voit rauhassa pohtia sopivaa rajausta muokatessa ja julkaistessa kuvaa.




Kultaisia sääntöjä kuvien rajaamiseen:
- Älä katkaise henkilökuvaa nivelten kohdalta. (rajaus 2 edellä) Se on varma tapa saada hullunkurisia kuvia, joissa ihmiset näyttävät amputoiduilta.
- Katso että henkilö/kohde ei ole osittain ulkona kuvasta. Tyyppillisesti käy niin, että kuvattava esimerkiksi avaa kätensä ja toinen käsi leikkautuu sormen kohdalta ulos kuvasta tai objektista jää jokin pieni osa ulos kuvasta. Leikkaa kuvaa kunnolla tai sommittele kohde kokonaan kuvaan.
- Maisemakuvissa on syytä tarkastaa että horisontti on suorassa.
- Älä zoomaa. Ota jalat käyttöön ja mene lähemmäs jos vain voit. Zoomaus kamerakännykällä on digitaalista rajaamista ja kuvissa on aina huonompi laatu. Hyvässäkin valossa otettu kuva on usein rakeinen.




5. Katso kuvan taustalle
Muista aina vilkaista kuvan taustalle. Näkyykö kuvattavan kohteen taustalla jotain hassua? Onko taustalla sotkua joka vie huomion kuvattavalta asialta? Heijastutko kenties sinä kuvaajana jostain kiiltävästä pinnasta tai peilistä? Kierrä kohdetta hetki ja tarkasta olisiko toiseen suuntaan kuvattaessa tausta rauhallisempi.

6. Oikea kuvakulma ja sommittelu
Kuvakulmalla voi tuoda paljon lisää mielenkiintoa kuviin. Joskus kauneus on yksityiskohdissa ja toisinaan taas tausta ja kokonaisuus luovat oikean tunnelman.
Onko syytä laskeutua alemmas tai nousta ylemmäs kuvaamaan kohde sen omalta tasolta? Esimerkiksi lapset ja eläimet on hyvä kuvata kohteen omalta tasolta: alempaa.





Yllätä odottamattomalla sommittelulla. Ota riski ja hae jotain erilaista, jotain mitä ihmiset pysähtyvät katsomaan. Tämä voi aiheuttaa mielipiteitä suuntaan ja toiseen, mutta ainakin sait aikaan keskustelua. (rajaus 4 edellä kasvokuvissa)
EI NÄIN

7. Vältä salaman käyttöä
Käytä kännykkäkameran salamaa vain harkitusti ja tarkoituksella. Laita salama pois päältä kameran asetuksista, jotta se ei pilaa kuvia tai laukea väärällä hetkellä. Salamalla otetuissa kuvissa on rajut varjot ja vääristyneet värit, eivätkä kuvat ikinä näytä ammattimaisilta. Kännykän salama sopii yökerhossa otettuihin selfiekuviin tai tehokeinoksi pimeällä ulkona, jolloin kuviin saa surrealistisen tunnelman. Muulloin sen käyttö luultavimmin pilaa kuvan eikä suinkaan paranna sitä.

