05.01.2022

Kuke Hack -vinkkisarja osa 4 – Helppoa kuvankäsittelyä muutamalla säädöllä

Nykyään kuvankäsittely on arkipäivää kaikille somessa kuviaan julkaiseville. Puhelimien ja somekanavien omien muokkaustoimintojen lisäksi markkinoilla on useita kuvankäsittelyohjelmia, joita voi ladata ilmaiseksi puhelimeen. Muun muassa Canva, Lightroom Mobile ja Snapseed ovat suosittuja ohjelmia, joilla kuvankäsittely onnistuu vaivattomasti. Kuke Hacks -vinkkisarjan neljännessä osassa annamme muutaman vinkin, mihin kuvankäsittelyssä kannattaa kiinnittää huomiota. 

Kuvankäsittelyssä ei ole mitään ehdottomia sääntöjä, vaan säädöt kannattaa tehdä sen mukaan, minkälaisia kuvia haluaa julkaista. Tavoitellaanko pehmeää ja seesteistä tunnelmaa vai kirkkaiden värien ilottelua? Säätöjä tehdessäsi muista miettiä kuvien kohderyhmä sekä kanava, jossa kuvat on tarkoitus julkaista. 

Rajaus ja suoristus

Rajauksen avulla pystyt muuttamaan kuvien kuvasuhteita ja korostamaan kuvassa haluamaasi kohdetta. Voit poistaa kuvien reuna-alueilta sellaisia asioita, joita et halua kuvaasi. Tässä kohtaa on hyvä katsoa myös, että horisontti on suorassa, ellei tietoisesti halua, että se on vinossa. Silloinkin kannattaa laittaa horisontti kunnolla vinoon, ettei vinous näytä vahingolta.

Valkotasapaino

Valkotasapainon säätämisellä pyritään poistamaan valaistuksen kuvaustilanteessa aiheuttamat värivirheet. Kuvasta voi poistaa esimerkiksi hehkulampusta kuvaan tulleen kellertävyyden. Värien tulisi toistua samalla tavoin kuin silmä ne näkee. 

Valotuksen korjaus

Valotuksen korjauksella on tarkoitus korjata yli- tai alivalottuneita kuvia. Valotusta säätämällä  kuvista saa joko tummempia tai vaaleampia. 

Kontrasti

Kontrastia kasvattamalla saa aikaan syvemmät erot kuvan tummien ja vaaleiden kohtien välille. Näin kuvista tulevat kirkkaamman ja terävämmän oloiset. Kontrastin pienentäminen taas poistaa kuvasta sävyjä.

Värikylläisyys

Värikylläisyydellä tarkoitetaan sitä, kuinka voimakkaina värisävyt näkyvät. Jos kuvan värit ovat kauttaaltaan harmaita ja latteita, saat niihin eloa lisäämällä värikylläisyyttä. 

Terävöitys

Terävöittämällä kuvasta saa tarkemman ja yksityiskohdat paremmin esiin. Terävyyttä ei kannata kasvattaa liikaa, koska se lisää kuvassa kohinaa ja rakeisuutta. Huomaa kuitenkin, että epäteräviä kohteita ei voi muuttaa teräviksi. Tämä säätö ainoastaan kasvattaa terävien kohteiden terävyyttä.
 

Kiinnostuitko?

Jätä yhteydenottopyyntö

Tilaa uutiskirje