18.01.2022

Näin teet Tag Managerilla konversion, joka mittaa verkkosivuiltasi tehtyjä puhelinsoittoja

Mikko Virtaperko keltaisella taustalla
Mikko Virtaperko
CTO, Partner

project management

sales

photography

service design

Mikko Virtaperko keltaisella taustalla

Mikko Virtaperko
CTO, Partner

project management

sales

photography

service design

Verkkosivut ovat yleinen tapa kertoa asiakkaalle, miten kannattaa ottaa yhteyttä palveluihin, tuotteisiin tai muuhun yrityksen toimintaan liittyen. Mutta kun yhteydenottoja alkaa tulla, mistä voi tietää, kuinka suuri osa niistä on tullut verkkosivujen kautta. Vastaus: luomalla konversio, joka mittaa verkkosivuiltasi tulevia puhelinsoittoja. Siihen tarvitset seuraavat:

 • Google Tag Manager
 • Google Universal Analytics
 • verkkosivuartikkeli, jossa on klikattava puhelinnumero

Sitten vaan hommiin!

Google Tag Managerissa luodaan seuranta klikkauksille

Googlen seurantatyökalua, Tag Manager tarvitaan, jotta voimme erottaa puhelinnumeroihin tehdyt klikkaukset kaikista muista verkkosivuillasi tehdyistä klikkauksista. Tag Manager luo näistä klikkauksista erityisen Event-tapahtuman, josta saamme kiinni Google Analyticsillä voidaksemme luoda konversion.

Ennen varsinaisen tapahtuman luomista tehdään valmiiksi ehto. Tätä tarvitaan seuraavassa vaiheessa, mutta tehdään se selkeyden vuoksi ensin.

Variables - click URL
Variables-sivun näkymä
 

Triggerin luominen

 1. Varmista, että Variables-välilehdellä on päällä Built-In Variables / Click URL. Oletuksena ei ole, joten käy laittamassa se ensin päälle: Configure -> Click URL.
 2. Valitse Triggers -> New ja Trigger Configuration -> Just Links
 3. Laita päälle vaihtoehto "Some Link Clicks" ja ehdoiksi seuraavaa:
  Click URL -> contains -> tel:
 4. Tallenna trigger ja anna nimeksi esimerkiksi Just Links / Tel
Trigger-näkymä
Trigger-asetusten ehdot
 

Tagin luominen

 1. Valitse Tags -> New ja valitse Tag Configuration -ikkunasta Google Analytics: Universal Analytics
 2. Track Type valintaruudusta valitaan Event
 3. Category-kenttään tallennetaan "Click". Arvo voi olla jotain muutakin, mutta muista, mitä kirjoitit tähän.
 4. Action-kenttään tallennetaan "Phone Number". Tämäkin voi olla jotain muuta, kunhan muistat, mitä tähän laitoit.
 5. (Label-kenttään voi tallentaa {{Page Path}}, mutta tämä on valinnainen. Kun tieto on tallennettu näin, on mahdollista seurata millä sivulla klikkaus tapahtui.)
 6. Google Analytics setting on Google UA -tunnus, minkä mahdollisesti olet tallentanut jo aiemmin muuttujaksi. 
  Jos tunnus ei ole muuttujana, käy luomassa se Variables -> Google Analytics Setting. Aloita tagin luominen uudestaan tämän listan kohdasta 1.
 7. Trigger-ikkunasta valitaan Just Links / Tel, siis se, mikä aiemmin luotiin
Tag Manager -näkymä
Varsinainen tägi näyttää tältä
 

 

Tallenna uusi tägi ja muista klikata myös Publish oikeasta yläkulmasta. Tag Manager on nyt asennettu seuraamaan kaikkia klikkauksia, jotka kohdistuvat puhelinnumeroihin. Siirrytään sitten Google Analyticsin puolelle luomaan konversio, joka ottaa vastaan nämä Eventit. 

Google Analytics ottaa Eventin vastaan

Konversion luominen

 1. Siirry sivulle Admin -> Goals. Admin-linkki on vasemmassa alakulmassa oleva ratas.
 2. Valitse New Goal ja Custom mallipohja
 3. Goal Descriptioniin valitaan tyypiksi Event ja nimeksi laitetaan se sana tai ne sanat, jotka haluat näkyvän analytiikassa, esimerkiksi "Soittoklikkaus"
 4. Details-sivulla Category ja Action laitetaan samoiksi mitä aiemmin määriteltiin Tag Managerin puolella: Category -> Click ja Action -> Phone Number. Kirjoitusasun on oltava tarkalleen sama.
 5. Klikkaa tallenna. 
Analytics asetussivu
Universal Analyticsissä Goal-sivulla muista laittaa muuttujien arvot täsmälleen samoiksi, joilla loit tägin.
 

Testaaminen

Uutta konversiota voi testata menemällä Analyticsin Real time -sivulle ja käymällä tekemässä puhelinnumeroklikkauksen sivuilla. Muutaman sekunnin kuluttua Real time -> Conversions listalla pitäisi näkyä "Soittoklikkaus". 

Miten tehdään klikattava puhelinnumero?

Konversio toimii vain klikattavissa puhelinnumeroissa. Miten tällaisia voi tehdä verkkosivuille? Klikattava puhelinnumero on tavallinen linkki, missä linkin kohteeksi (se "URL") tallennetaan puhelinnumero. Se pitää tallentaa erityisessä muodossa: "tel:+358441234567". Eli alkuun tel: (huomaa kaksoispiste), sitten +358, maatunnus plus merkillä ja sitten 441234567 eli numero ilman ensimmäistä nollaa ja ilman välillyöntejä.

Entä sähköpostiosoiteklikkausten seuranta? 

Klikattava sähköpostilinkki tehdään näin: "mailto:[email protected]". Tämän voi toteuttaa konversioksi samaan tapaan kuin tässä ohjeessa neuvottiin tekemään puhelinnumeroiden kanssa. Tee vain Trigger-kohdan ehdoksi "mailto:" yllä esitellyn "tel:" avainsanan sijaan. Event-kohdassa määrittele Actioniksi "Sähköposti" ja luo Analyticsiin vastaavasti Actioniksi "Sähköposti". 

Voiko konversiomäärittelyt ulkoistaa?

Konversioita voi tehdä itse ketterästi tarpeiden mukaan. Esimerkiksi edessäsi voi olla lyhytkestoinen kampanja, johon tarvitaan erityinen konversio. Kun sen tekee itse, saa tehtyä juuri niinkuin haluaa.

Tyypillisesti konversioita mitataan kuitenkin pitkäkestoisesti, joten perustamisvaiheen kustannukset jakautuvat pitkälle aikavälille. On syytä ottaa huomioon, että konversioita ei yleensä voi määritellä jälkikäteen, joten homma on syytä olla alusta saakka varmatoiminen. Konversioiden luomisen voi siis perustellusti ulkoistaa asiansa osaavalle viestintätoimistolle. Konversiomäärittely on aina hyvä tehdä tiiviissä yhteistyössä, koska sinä olet oman alasi asiantuntija ja tiedät erityispiirteet, jotka koskevat uusasiakashankintaa.

Kiinnostuitko?

Jätä yhteydenottopyyntö

Tilaa uutiskirje